Soms zijn katten en honden net kleine mensjes. Net als ons zijn ze dol op lekker eten, dutten of actief bezig zijn. Allebei halen we onze neus op voor muffe maaltijden, saaie dagen en koude bedjes. Maar honden en katten vinden meer dingen leuk die wij misschien niet zo snel van hen zouden verwachten. Wist je dat honden dol zijn op muziek luisteren en dat katten zich uren kunnen vermaken op YouTube? In deze blog vertellen wij alles over wat jouw huisdier leuk vindt, van vogelfilmpjes tot privédiners!

Wat vindt mijn huisdier leuk 02

Wat vindt mijn hond leuk?

Er zijn veel dingen die jouw hond leuk vindt om te doen en hij zal dit aan je laten merken ook! Lekker samen actief bezig zijn of toch liever luieren op de bank: elke hond heeft wel een andere favoriete bezigheid. Maar met deze vijf dingen kom je bij alle honden al een heel eind!

1. Slaapnestjes bouwen. Vraag je je wel eens af waarom jouw hond eerst 20 rondjes draait voordat hij eindelijk in zijn mandje gaat liggen? Dit is nog een van de vele wolventrekjes die hij heeft overgehouden. Net als een wolf maakt een hond de grond goed ‘plat’ en verspreidt hij zijn hele geur over het ‘nestje’ voordat hij kan gaan liggen. Niet alleen ruikt het slaapplekje nu naar hem, door al dat gedraai heeft het ook nog eens de ideale temperatuur en vorm voor zijn lichaam.

2. TV kijken. Baasjes zijn dol op tv kijken, vooral na een lange dag werk. Maar ook honden vinden het geweldig om mee te kijken! Voor hen maakt het alleen niet zoveel uit wat er op de tv is, omdat ze de beelden zelf niet zo goed kunnen ontwaren. Maar de licht-, geluids- en bewegingsprikkels die uit de praatbuis komen, vormen een goede mentale stimulans voor jouw hond. Het zou zelfs tijdelijk verveling kunnen tegengaan. Geen vervanging voor het baasje natuurlijk, maar zet de tv maar eens aan als je even boodschappen moet doen en kijk hoe je hond erop reageert!

3. Muziek luisteren. Net als bij tv kijken zijn het hier de geluidsprikkels die het hem doen. Naast dat honden dus gefascineerd zijn door het geluid, schijnt muziek ook een invloed te hebben op zijn emoties. Zo kunnen honden rustig worden van klassieke muziek en onrustig van heavy metal. Net als wij dus. Honden reageren het beste op muziek met een stem. Probeer dus eens wat voor jouw hond te zingen: misschien kan hij jouw zangkwaliteiten wel waarderen 😉.

4. Een privé diner. Veel mensen denken dat honden graag samen met hun baasje eten, omdat ze dat in een wolvenroedel ook zouden doen. Maar honden worden eigenlijk het liefst met rust gelaten tijdens het eten. Het is voor hun een privé momentje, dus laat ze daarom met rust tijdens hun diner voor één.

5. Altijd in jouw buurt zijn. Gaat jouw hond wel eens ongemakkelijk dicht bij je zitten, of zelfs op je voeten? Honden zijn altijd het liefst bij hun favoriete mens en zullen dat laten weten ook! Door zo dicht bij je te zitten laten ze niet alleen aan andere honden zien dat ze deze mens al geclaimd hebben, ze verspreiden ook hun geur op het baasje. Jouw hond legt dus een dubbele claim op jou!

Wat vindt mijn huisdier leuk 03

Wat vindt mijn kat leuk?

Veel mensen zeggen dat katten zijn kieskeurige beestjes zijn. Nou, dat valt best mee, want een kat vindt eigenlijk hetzelfde leuk als wij mensen: goed eten, een lekker plekje om te slapen, een beetje spelen, veel rust, een nagelsalon-krabpaal, een eigen rustplekje… Oké, katten hebben toch wel wat voorkeuren. Maar wat zijn nou 5 dingen waar jouw kat sowieso blij van wordt?

1. Slapen. Dat katten van slapen houden, wist je waarschijnlijk wel. Katten slapen namelijk wel zo’n 12 tot 16 uur per dag! En omdat het van nature nachtdieren zijn, zullen ze dit grotendeels overdags doen. ’s Zomers willen katten nog wel eens buiten een dutje doen, maar nu het weer koud is buiten, zul je ze nog vaker binnen duttend vinden. En geef ze maar eens ongelijk!

2. Wassen en gewassen worden. En als jouw kat niet slaapt, is hij druk bezig met zichzelf te wassen. Pootjes, rug, kont en terug naar de pootjes: het lijkt soms een nooit eindigende cyclus. Maar wassen is ook erg belangrijk voor een kat. Hiermee houdt hij namelijk zijn vacht en huid schoon en gezond. Door te wassen verspreidt hij belangrijke oliën over de haren heen. En al dat gelik werkt ook als een massage, want jouw kat wordt er helemaal ontspannen van. Katten bouwen een band met andere katten op door elkaar te wassen, vooral op plekjes waar ze zelf niet bij kunnen. Dit kun jij ook heel goed gebruiken tijdens de knuffelsessie: jouw kat zal het heerlijk vinden als je hem onder zijn kin of op zijn koppie kroelt!

3. De nagels scherpen. Met al dat geklim en geklauter worden kattennagels na een tijdje onscherp. Om ze weer tot perfecte conditie te vijlen, vindt jouw kat het heerlijk om aan een krabpaal te krabben. Met scherpe klauwtjes kan hij namelijk weer veilig overal op klimmen. Krabben is ook een manier om het territorium af te bakenen dankzij de geurklieren die in kattenpoten zitten. Voor veel katten is een krabsessie ook meteen een echte work-out: met een lange krabpaal kunnen ze zich namelijk ook even goed uitrekken!

4. Vogeltjes kijken. Katten turen graag uren door het raam naar al het spannende gefladder en getjirp buiten in de tuin. Misschien is het nog een restje jaaginstinct, of misschien is het lokale wild gewoon ideale katten-tv. Heb je geen jungle in de achtertuin? Op YouTube kun je tal van urenlange video’s vinden met fladderende tuinvogels, speciaal voor katten! Daarmee zijn ze wel even zoet 😊.

5. Observatiepunten. Wist je dat jouw huistijger afstamt van een echte wilde kat? De Afrikaanse Wilde kat, de voorouder van de huiskat, loert graag vanuit bomen of andere hoge plekken op zijn prooi of gebruikt deze uitkijkpunten om zijn territorium te observeren. Ook jouw huistijger vindt het heerlijk om vanaf grote hoogte neer te kijken op zijn terrein. Hoge krabkastelen zijn ideaal, maar ook op de trap of bovenop kasten zijn heerlijke plekjes voor jouw kat!

Maar het allerleukste ben jij!

Honden en katten hebben dus allebei hun favoriete bezigheden, maar er is maar één ding waar elk huisdier dol op is: jij! Al het tv kijken, krabben of wassen is lang niet zo leuk als het baasje niet in de buurt is. En de allerbeste bezigheden zijn natuurlijk samen met het baasje. Lekker samen spelen, knuffelen of gewoon heerlijk relaxen op de bank. Maak dus elke dag even tijd vrij om samen door te brengen! Huisdieren zijn dol op een vaste routine, zodat ze weten wanneer het bakje voer klaar staat of wanneer het tijd is voor een lekkere wandeling. Plan ook eens een speelkwartiertje in, of een knuffelsessie! Als jij laat zien hoeveel je om je huisdier geeft, zul je altijd zijn favoriet blijven.