AdobeStock_111372850

 

Wat ruikt een hond tijdens zijn dagelijkse wandeling?

Wanneer je de hond uitlaat kun je vrijwel nooit even snel het rondje maken. De hond snuffelt aan elke paal en laat ook graag zijn eigen spoor achter. Wat ruikt hij toch bij deze paal, en wat zijn de andere geurtjes die honden tegenkomt tijdens de wandeling?

Elke dag hetzelfde rondje

Als je een hond hebt dan loop je waarschijnlijk elke dag hetzelfde rondje door de wijk of door een park. Je ziet elke dag dezelfde bomen, dezelfde struiken, en misschien wel dezelfde honden die om die tijd worden uitgelaten. Je vindt het misschien een beetje saai of je houdt juist van de routine. In ieder geval houdt het je in beweging, en je ziet dat je hond van het rondje geniet en zelfs tegenstribbelt als je van de route afwijkt.

Laten we dit rondje nu eens door de ogen van de hond bekijken. Terwijl jij elke dag dezelfde dingen ziet, ervaart de hond elke dag wat anders. Hij ‘ziet’ de wereld namelijk met zijn neus, en de geuren veranderen voortdurend. Hoe komt het eigenlijk dat jouw hond zo goed kan ruiken?

AdobeStock_185266740_2

 

Een superieure neus

De neus van een hond is vele malen complexer dan die van een mens. Het eerste verschil is dat honden met elk neusgat afzonderlijk kunnen ruiken. Ze ruiken dus in stereo, waardoor ze heel precies de geur kunnen lokaliseren. Daar komt bij dat honden – in tegenstelling tot mensen – niet door hetzelfde neusgat in- en uitademen. De uitgeademde lucht komt door speciale sleuven naar buiten. Dankzij deze luchtstroom worden geursporen in de neus verzameld, waardoor geuren beter opgepikt worden.

Dit waren alleen nog fysieke verschillen. Wanneer je de hersenen van honden en mensen vergelijkt, dan valt op dat honden een relatief groter gebied hebben dat geuren analyseert en opslaat. Ze beschikken over een enorme bibliotheek aan geuren. Wanneer zij langs een boom lopen, herkennen ze niet alleen de boomsoort, maar ook alle vogels en insecten die erin verblijven. Ze ruiken ook alle voorbijgangers die hun geuren hebben achtergelaten. Niet alleen wie er langs kwam en wat diegene heeft gegeten, maar ze ruiken zelfs de gemoedstoestand en of diegene gezond is. Honden pikken namelijk hormonen op, van andere honden en dieren, maar ook van mensen. Daarom weet een hond gelijk of iemand vriendelijk of agressief is, of dat iemand ziek is of in blijde verwachting.

Laat je hond lekker snuffelen

Om terug te komen op het dagelijkse wandelrondje: voor jouw hond is een boom niet zomaar een boom, maar een hele wereld van informatie, die elke dag weer iets anders vertelt. Door te ruiken weet hij precies hoe het met de honden en mensen in de buurt gaat. Gun hem daarom de tijd om aan de bomen en paaltjes te ruiken. Voor honden is het belangrijk om deze informatie op te nemen en zo trainen ze bovendien hun reukorgaan.

Wat voor jou een dagelijkse routine is, is voor jouw hond elke keer een nieuwe ervaring. Bedenk dat maar als jouw hond weer eens uitgebreid staat te snuffelen. Voor jou duurt het misschien lang, maar voor jouw hond waarschijnlijk niet lang genoeg.

AdobeStock_115669856