Wij baasjes zijn er dol op om onze huisdieren af en toe een lekker mensenhapje toe te stoppen. Zo af en toe kan dat geen kwaad, maar niet alles wat wij mensen eten, is goed voor jouw hond of kat. Sterker nog, er zijn een aantal voedingsmiddelen die jouw huisdier absoluut nooit binnen mag krijgen. Wij zetten voor jou op een rijtje wat een hond of kat niet mag eten.

Gevaarlijk voor honden én katten

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die slecht zijn voor zowel hond als kat. Hier zitten stoffen in die wij mensen prima kunnen verdragen, maar onze huisdieren niet. Let dus goed op bij de volgende dingen:

 • Alcohol: Alcohol heeft hetzelfde effect op jouw huisdier als op jou, maar dan vele malen heviger. Het veroorzaakt niet alleen disoriëntatie en andere tekenen van dronken zijn, maar alcohol is ook heel schadelijk voor hun lever en hersenen!
 • Chocolade: Chocolade bevat de stof theobromine. Dit stofje heeft een vervelende invloed op het zenuwstelsel van jouw huisdier en kan leiden tot hartkloppingen, spiersamentrekkingen, aanvallen en zelfs de dood.
 • Koffie, thee en andere dranken die cafeïne bevatten: Cafeïne is heel slecht voor honden en katten. Het beïnvloedt het zenuwstelsel en kan leiden tot rusteloosheid, hyperventilatie, hartkloppingen en spiersamentrekkingen.
 • Druiven en rozijnen: Druiven en rozijnen beschadigen de nieren van je huisdier. Let dus ook op als je druivenranken in je tuin hebt groeien. Scherm deze af, zodat jouw hond of kat er niet bij kan.
 • Knoflook, prei en uien: Een kleine hoeveelheid knoflook, prei of ui wordt meestal wel verdragen door honden, maar grote hoeveelheden beschadigen de rode bloedcellen, met bloedarmoede als gevolg, zowel bij honden als katten. Katten kunnen bij een klein hapje al last van diarree en braken krijgen.
 • Noten: Let goed op met noten. Amandalen, pecannoten, walnoten en macadamianoten bevatten grote hoeveelheden oliën en vetten. Die zijn voor ons heel gezond, maar bij jouw huisdier kunnen ze leiden tot maagproblemen en een ontstoken alvleesklier. Macadamianoten zijn zelfs heel erg giftig voor huisdieren!
 • Zoetstoffen: Zoetstoffen, zoals xylitol en aspartaam, kunnen de bloedsuikerspiegel doen dalen tot levensbedreigende niveaus. Let dus goed op met snoepgoed of andere producten met zoetstoffen.
Wat mag mijn huisdier nooit eten 02

Wat mag mijn kat niet eten?

Katten zijn kieskeurige eters en zullen niet zomaar alles verorberen wat hen wordt voorgezet. Maar toch eten ze soms wel eens dingen die niet zo goed voor ze zijn. Naast de hierboven genoemde zaken moet je ook bij de volgende voedingsmiddelen goed opletten:

 • Rauw vlees, rauwe vis, rauwe eieren en vetrandjes: Hierin kunnen schadelijke bacteriën zitten, zoals salmonella. Rauw voedsel kan ook braken en diarree veroorzaken. Als je jouw kat vers vlees of vis wilt geven, moet je dit eerst verhitten.
 • Hondenvoeding: Honden hebben andere voedingsstoffen nodig dan katten, en hondenvoeding biedt dus niet alles wat jouw kat dagelijks nodig heeft.
 • Zuivelproducten: Iedereen weet dat katten vaak onweerstaanbaar aangetrokken worden door melk, maar veel katten zijn lactose-intolerant en kunnen er diarree van krijgen of gaan overgeven. Hou het veilig en geef jouw kat liever een schoteltje speciale kattenmelk.
 • Teveel lever: Een beetje lever is prima, maar in grote hoeveelheden kan lever leiden tot vitamine A vergiftiging, een ernstige aandoening die de botten aantast.
 • Ongebakken deeg en gist: Ongebakken deeg kan in de maag van je kat gaan uitzetten, wat gevaarlijke spijsverteringsproblemen kan veroorzaken.
 • Teveel tonijn: Af en toe een stukje tonijn is een lekker tussendoortje, maar je kat krijgt niet alle voedingsstoffen binnen als hij voornamelijk tonijn eet. Teveel tonijn kan ook nog eens leiden tot kwikvergiftiging. Vis uit (mensen)blik is sowieso geen goed idee: die blikjes hebben vaak een hoog natrium- en oliegehalte.
Wat mag mijn huisdier nooit eten 03

Wat mag mijn hond niet eten?

In tegenstelling tot katten eten veel honden alles op wat op hun pad komt, of het nou giftig is of niet. Zo mogen honden sommige fruitsoorten best eten, maar omdat ze alles verorberen, eten ze ook bijvoorbeeld de pitten mee. En dat is nou weer niet de bedoeling. Let bij de volgende voedingsmiddelen dus extra goed op bij honden:

 • Avocado: Avocado bevat het stofje persine. Als een hond teveel avocado eet, kan hij last krijgen van diarree en braken. Honden willen ook nog wel eens de pit opeten, die niet verteert wordt en behoorlijk groot is, en dus voor blokkades in maag en darmen kan veroorzaken.
 • Kakifruit, perziken en pruimen: Hetzelfde geldt voor deze fruitsoorten. De pitten kunnen verstoppingsproblemen in het spijsverteringskanaal veroorzaken. Perzik- en pruimenpitten bevatten cyanide, wat giftig is voor hond én mens!
 • Appelpitjes: De schil van appelpitjes wordt tijdens de vertering omgezet in cyanide. Dit kan alleen kwaad bij grote hoeveelheden en wanneer je hond op de pitjes bijt, waardoor de stof in de bloedstroom terecht komt.
 • Zuivelproducten: Ook honden zijn vaak lactose-intolerant en dus kunnen zuivelproducten spijsverteringsproblemen veroorzaken. IJs bevat daarnaast ook veel extra suiker, wat niet goed is voor je hond.
 • Vetrandjes en gekookte botten: Het is heel verleidelijk om je hond de restjes van je maaltijd te geven. Vetrandjes kunnen echter leiden tot alvleesklierontsteking en gekookte botten kunnen versplinteren en voor interne beschadigingen zorgen. Ook kan je hond stikken in te kleine botjes, zoals die van kippen.
 • Kattenvoeding: Honden en katten hebben hele andere behoeftes qua voedingsstoffen. Kattenvoer bevat dus niet alles wat jouw hond dagelijks nodig heeft om gezond te blijven.
 • Teveel lever: Een beetje lever is prima, maar in grote hoeveelheden kan lever leiden tot vitamine A vergiftiging, een ernstige aandoening die de botten aantast.
 • Zout: Zout is ontzettend slecht voor een hond. Teveel zout kan leiden tot een zoutvergiftiging, met overgeven, diarree, depressie, trillingen, een verhoogde temperatuur of toevallen als gevolg. Laat dus niet teveel chips of zoutjes van de tafel vallen.
 • Ongebakken deeg en gist: Ongebakken deeg gaat bij warmte rijzen en uitzetten. Dit gebeurt dus ook in de warme maag van je hond, wat acute maagproblemen tot gevolg kan hebben.
 • Rauw vlees en rauwe vis: Hoewel er natuurlijk rauw vlees diëten zijn, raden wij toch aan om voorzichtig te zijn met het geven van rauw vlees. Er bestaat altijd een kans dat er schadelijke bacteriën in zitten, zoals salmonella.
 • Rauwe aardappels en tomaten: Aardappels en tomaten zijn lid van de Nachtschade familie, en bevatten solanine. Dit stofje kan giftig zijn voor honden. Als je een aardappel kookt, wordt het solanine-gehalte verlaagd tot een verdraagbaar niveau. Bij tomaten zit solanine gelukkig alleen in de groene gedeeltes, zoals de bladeren, kroontjes en in jonge, groene tomaten. Je kunt je hond dus prima rijpe, rode tomaten voeren!

Denk je dat jouw huisdier iets giftigs heeft gegeten? Neem dan meteen contact op met de dierenarts. Houd mensenvoedsel altijd uit de buurt van huisdieren en geef het alleen sporadisch als een tussendoortje. Houd ook als regel aan: als je het zelf niet (rauw) zou eten, geef het dan ook niet aan je huisdier!

 

Af en toe een mensenhapje tussendoor is geen probleem, zolang je jouw huisdier maar goed in de gaten houdt tijdens het eten en hem weghoudt van alle schadelijke hapjes. Maar een heerlijke Pets Unlimited maaltijd of een smaakvolle snack is natuurlijk het allerbeste šŸ˜‰