Geheime leven van katten

 

Wat doet jouw kat als jij weg bent?

Als de kat van huis is, dan dansen de muizen op tafel. Maar wat doet de kat als jij weg bent? Haalt hij kattenkwaad uit of ligt hij de hele dag te slapen? Helemaal zeker weet je het nooit, maar er zijn een aantal mogelijke scenario’s.

Ochtendritueel

Het dagritme van een kat is anders dan van zijn menselijke huisgenoot. Hoewel wij voornamelijk overdag druk bezig zijn met werk of school, zijn katten het gewend om het actiefst te zijn tijdens de schemering in de ochtend en avond. Zo kunnen zij tijdens de hete uren van de dag energie besparen door te slapen, maar ook de nacht brengen ze voornamelijk slapend door. Opvallend is wel dat katten hun ritme aanpassen aan het ritme van hun baasje. Als jij ’s ochtends vroeg op staat, zal jouw kat ook eerder willen eten dan wanneer jij elke dag pas om negen uur op staat.

Wanneer jij ’s ochtends de deur uit gaat, zal jouw kat eerst een ronde door zijn huis maken. Katten zijn heel nieuwsgierig en willen graag weten wat voor nieuwe dingen jij in zijn huis hebt gezet. Ligt er misschien een nieuw kussen op de bank, of een verloren brokje onder de kast? Sommige katten verzamelen zelfs spulletjes. Kijk maar eens onder de bank of achter een kast, misschien ligt daar wel een mooie verzameling flessendoppen of wattenstaafjes. Veel katten die naar buiten kunnen, zullen hun onderzoeksronde ook uitbreiden naar hun buitengebied. Welke katten of andere dieren zijn er die nacht langs geweest?

Na al die inspanning krijgt jouw kat natuurlijk honger. Veel katten eten graag als ze alleen zijn. Instinctief zijn veel katten bang dat hun eten wordt gestolen door een ander roofdier, dus voelt hij zich meer op zijn gemak als hij in zijn eentje kan eten.

Geheime leven van katten

 

Tijd voor een middagdutje

Na het eten is het tijd voor een dutje. Katten slapen maar liefst 12 tot 16 uur per dag. Katten slapen maar zelden echt diep. Het grootste gedeelte van deze uren zijn ze aan het dutten: ze rusten, maar luisteren toch naar elk geluidje. Door deze combinatie van dutten en luisteren kan een kat meteen alert zijn als er gevaar dreigt of als er een potentiële prooi langskomt. Dus terwijl jij zit te zwoegen op kantoor, ligt jouw kat prinsheerlijk te dutten. Om jaloers op te worden.

Met al die dutjes moet de bloedstroom af en toe weer op gang komen. Rekken en strekken is van veel katten een hobby en je ziet hen vaak allerlei yoga-posities aannemen. Een zonnegroet behoort daarom tot het dagprogramma van jouw kat.

Blij dat baasje er weer is

Als het later op de dag wordt, kan jouw kat zich een beetje gaan vervelen. Hij heeft genoeg gedut en het huis is grondig geïnspecteerd, dus het wordt tijd dat het baasje weer thuis komt.. Ze laten het niet altijd zien, maar katten zijn heel sociale dieren. Als de kat binnen wordt gehouden dan kan hij zich eenzaam voelen. Geef hem daarom veel aandacht als je weer thuis bent en ga uitgebreid met hem spelen. Dat is gezellig en heel goed voor jouw kat!

Hoe een kat zich precies gedraagt als hij alleen thuis is hangt voor een groot deel af van zijn karakter. De ene kat zal de tijd prima doorkomen met eten en slapen, terwijl de andere kat zich verveelt en misschien wel vereenzaamt. Het is in ieder geval belangrijk om jouw kat niet te lang alleen te laten. Ga je bijvoorbeeld een weekendje weg, regel dan een oppas of iemand die elke dag even komt buurten. Een kat lijkt heel stoer, maar heeft eigenlijk maar een heel klein hartje.