Kattenkruid

 

Waarom houden katten zo van kattenkruid?

Op internet gaan veel filmpjes rond over katten die helemaal verliefd zijn op kattenkruid. Sommige katten worden er speels van, andere juist een beetje loom. Je hebt het zelf misschien ook wel eens aan je kat gegeven. Hoe kan het toch dat dit kruid bij katten zo geliefd is? Wij zochten het voor je uit.

De oorsprong van kattenkruid

Kattenkruid, ook wel bekend onder de Engelse naam catnip, is een plant die familie is van munt. Je kunt dit kruid planten in je tuin of je kunt het gedroogd kopen bij de dierenwinkel. Ook wordt het in veel kattenspeelgoed verwerkt. Het kruid is volkomen veilig voor katten, het werkt niet verslavend en de plant kan veilig door katten gegeten worden.

Maar wat maakt kattenkruid nu zo onweerstaanbaar? Dit heeft te maken met de etherische oliën in kattenkruid. Een daarvan, nepetalacton, heeft een mild hallucinerende werking op katten. Als de kat deze geur inademt, dan wordt zijn reukzin verscherpt en ontstaan de typische gedragsveranderingen. Voor ons lijkt het alsof hij dronken of euforisch wordt van het kruid. Hij gaat er bijvoorbeeld door miauwen of geestdriftig door het kruid rollen. Misschien gaat hij wel innig knuffelen met het speeltje waar het kruid in verwerkt is.

Je kunt kattenkruid bijvoorbeeld gebruiken als een verwennerij of om speels gedrag uit te lokken. Door kattenkruid over een speeltje of een krabpaal uit te strooien wordt dit voorwerp ineens heel aantrekkelijk voor een kat. Kattenkruid helpt jouw kat ook om zich te ontspannen in een stress-situatie.

Je hoeft niet bang te zijn dat jouw kat in de hemelse sferen blijft hangen, want na een paar minuten is het effect uitgewerkt. De kat is nu zelfs een tijdje immuun voor de geur, pas na een paar uur wordt hij er weer gevoelig voor.

Kattenkruid

 

Niet alle katten houden ervan

Het is niet zo dat alle katten van kattenkruid houden. Het heeft bijvoorbeeld geen effect op heel jonge kittens, die lijken er zelfs een afkeer van te hebben. Ook niet alle volwassen katten zijn er dol op. Iets meer dan de helft van de katten heeft een bepaald gen dat hem gevoelig maakt voor het stofje. Dit gen is dominant overerfelijk, dus als een van de twee ouders van jouw kat reageert op kattenkruid, dan is de kans heel groot dat jouw kat hetzelfde ervaart.

Het grappige is dat niet alleen huiskatten op kattenkruid reageren. Ook tijgers en leeuwen zijn hier niet ongevoelig voor. Heb jij wel eens een tijger onder invloed van kattenkruid gezien?

Kattenkruid in de tuin planten

Wanneer je een kat hebt die van kattenkruid houdt, dan is het zeker een aanrader om deze plant in de tuin of op het balkon te planten. Kattenkruid heeft namelijk heel mooie paarse bloemen en bovendien is deze plant heel onderhoudsvriendelijk. Let er wel op dat je het kruid voldoende ruimte geeft om te groeien, kattenkruid groeit namelijk in eerste instantie in de breedte.

Als dit allemaal gelukt is dan kun je niet alleen genieten van de mooie bloemen, maar ook van jouw kat die zichtbaar gelukkig wordt van het kruid. Hiermee doe je dus jezelf én jouw kat een groot plezier!