Trainen

 

Waarom honden makkelijker te trainen zijn dan katten

“Katten zijn niet te trainen, want die zijn veel te eigenwijs.” Zo’n opmerking komt je vast bekend voor. Mensen denken vaak dat katten niet te trainen zijn omdat honden de mens graag een plezier willen doen en dat katten daar niets om geven. Veel te eigenwijs ook, die katten! Maar klopt dat eigenlijk wel? Waar komen die eigenschappen eigenlijk vandaan en kan je daar dan misschien gebruik van maken bij het trainen?

Voorouders

Het verhaal dat katten niet te trainen zijn is natuurlijk makkelijk ontkracht. Het internet geeft je met één eenvoudige zoekopdracht talloze voorbeelden van katten die allerlei leuke en handige dingen geleerd hebben. Het is wel zo dat het trainen van katten veel meer inzet vereist dan het trainen van honden. Maar is daar eigenlijk een verklaring voor te vinden? Het antwoord ligt in Moeder Natuur. Bij het overgrote deel van onze huisdieren krijg je het meeste gedaan als je daar een smakelijk hapje tegenover zet. Ook weet je misschien wel dat onze huishonden en -katten gedomesticeerde versies van wilde voorouders zijn. In het wild moeten dieren keihard werken om ervoor te zorgen dat ze het eten krijgen dat nodig is om te overleven. Het verschil in hoe deze wilde voorouders jagen, verklaart waarom honden zoveel makkelijker te trainen zijn dan katten.

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

De wolf, de voorouder van onze Max en Bella, is een echte groepsdier en jaagt altijd samen met andere wolven. Een troep wolven die achter een prooi aanzit moet dat soms urenlang volhouden en vele kilometers maken voordat ze hun beloning krijgen, áls dat al gebeurt. Voor een wolf kan de jacht een ware uitputtingsslag zijn. Onze hond, die thuis lekker in een warm mandje ligt te snurken, lijkt ver van de wolf af te staan, maar zijn oerinstincten zijn nog niet verdwenen. Daarom zal jouw hond het prima vinden om de gekste dingen te doen voor een hapje. Zitten, omrollen of gezellig samen een parcours afrennen is altijd minder moeite dan dagen lang achter een bizon aanrennen. Zo bekeken zijn honden dus best wel slim, want waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Trainen

 

Katten hebben een sluimerstand

Katachtigen zijn niet zo volhardend in de jacht als wolven. Deze einzelgängers jagen in kortere sprints waarbij ze in één keer enorm veel energie verbruiken. Als het goed gaat, vangen ze een prooi die groot genoeg is om lang op te teren, maar vaak lukt dat niet. Om energie te besparen, slapen katachtigen een groot deel van de dag. Een tijger ligt zo’n 16 tot 20 uur in de schaduw te relaxen. Dat zie je terug in de huiskat. Ook zij slapen het grootste deel van de dag en verbruiken hun energie tijdens speelsessies, of ze gaan buiten op ontdekkingstocht. Trouw blijvend aan zijn oerinstinct is een kat dus niet snel geneigd om voor een klein hapje eten veel energie te verspillen.

Hoe gebruik je deze kennis bij het trainen van je kat?

Dit alles zorgt er voor dat katten lastiger te trainen zijn, maar het is zeker niet onmogelijk. Denk goed over je training na. Je kat zal altijd voor zichzelf afwegen of iets de moeite waard is. Zorg er dus voor dat de beloning iets heel lekkers is, zoals de Kiphapjes van Pets Unlimited, zodat je kat het de moeite waard vind. De dagelijkse brokjes zullen ze niet genoeg vinden. Het is ook belangrijk dat de taak die je jouw kat oplegt, niet zwaarder weegt dan de opbrengst. Het allerbelangrijkste is om geduld te hebben en er een positieve ervaring voor jullie beiden van te maken. Voor je het weet kan ook jouw kat de leukste kunstjes!