In onze vorige blog heb je alles kunnen lezen over hoe wilde roofdieren onze lieve huismaatjes zijn geworden. Ondanks dat onze huiswolven en -tijgers zich in een mensenhuis nu prima thuis voelen, hebben ze toch nog wat wilde trekjes overgehouden. Zo vertonen ze soms nog wat gek gedrag, maar ook in het gebit en het dieet zie je nog sporen van hun voorouders terug. Honden hebben zich enigszins aan ons dieet aangepast, maar katten moeten hetzelfde eten als hun voorouders. In deze blog gaan wij dit verder uitpluizen. Want waar moet een goede voeding uit bestaan om te voldoen aan wat onze huistijger of tuinwolf nodig heeft? Waarom bestaan er snacks voor het gebit en waarom zijn sommige kattensnoepjes zo hard?

Waarom zit er rijst in mijn hondenvoeding?

Uit recent onderzoek naar het spijsverteringsstelsel van honden bleek iets heel interessants: het spijsverteringsstelsel van je hond is niet hetzelfde als die van zijn wilde voorvader, de wolf. In het onderzoek keek men naar de DNA van 12 wolven en 60 honden en ze vonden een interessant verschil: honden hebben meer genen die helpen met het verteren van zetmeel dan wolven. Zetmeel is een bestanddeel dat je terugvindt in plantaardige voedingsmiddelen zoals granen en rijst en kan dus beter verteerd worden door honden. Onderzoekers denken nu dat dit verschil is veroorzaakt door evolutie. Honden gingen geleidelijk aan steeds vaker samenwonen met mensen op hun boerderijen, en aten daar de restjes eten die mensen overlieten. Daarin zaten ook graan en ander niet-dierlijk voedsel. Het spijsverteringsstelsel heeft zich dus aangepast aan het leven met mensenbaasjes!

Als je er een zak hondenbrokken bij pakt, zie je dat daar een aantal interessante ingrediënten in zitten. Een daarvan kan bijvoorbeeld rijst zijn, iets wat je niet snel op een wolvenmenu terugvindt. Maar omdat honden zetmeel prima kunnen verteren, is een kleine hoeveelheid rijst juist goed voor zijn gezondheid! Er zitten niet alleen belangrijke mineralen en vitaminen in, maar ook een hoge dosis koolhydraten en vezels. Goed tegen constipatie en voor een gezonde stoelgang. Ook kan je maïs op de ingrediëntenlijst zien staan, een ander niet-dierlijk ingrediënt dat vol goede vetzuren en antioxidanten zit.

Tegenwoordig is het een trend om honden vegetarisch te voeren. In principe is dit mogelijk, omdat een hond een omnivoor is en plantaardige ingrediënten kan verteren. Zelfs wolven aten af en toe wel eens besjes en fruit als ze honger hadden. Maar in vlees zitten veel voedingsstoffen die bijdragen aan de gezondheid van jouw hond, zoals hoogwaardige eiwitten. Als je toch besluit om jouw hond vegetarisch te voeden, moet je hem ook een aantal voedingssupplementen geven om deze tekorten aan te vullen. Een andere trend die je veel ziet, is het rauw vlees-dieet, omdat ze dit ‘in het wild ook aten’. Voor dit dieet geldt dezelfde waarschuwing als voor een vegetarisch dieet: veel belangrijke stoffen die jouw hond nodig heeft, zullen ontbreken.

Voor onze maaltijden hebben wij gezocht naar de juiste balans in voedingsstoffen. Onze gestoomde maaltijden bevatten veel vlees dat snel wordt gestoomd, zodat de vitaminen en mineralen goed bewaard blijven. Daarnaast hebben we ook volkorenrijst (voor extra vezels) en erwten in onze maaltijden verwerkt. De voeding van Best for your Friend is dus volledig afgestemd op wat jouw hond nodig heeft om een gelukkig en gezond leven te leiden!

Voedingsstoffen huisdier

Er bestaat geen vegetarische Felix

In tegenstelling tot honden zijn katten echte vleeseters en geen omnivoren. Hun lichaam heeft de voedingsstoffen die in vlees zitten echt nodig om goed te functioneren. Een kat heeft bijvoorbeeld een hogere eiwitbehoefte en een ideale bron van veel en hoogwaardige eiwitten zijn vlees en vis. Daarnaast hebben katten vitamines en mineralen nodig die alleen in vlees of vis te vinden zijn, zoals taurine. Hun lichaam is zo geëvolueerd dat zij deze stoffen niet zelf aan kunnen maken, zoals omnivoren dat kunnen. Zij moeten die stoffen echt uit voedsel halen.

Een kattenlichaam is dus gebouwd op het eten van vlees en zal daarom ook niet een strikt vegetarisch dieet kunnen volgen. Als je kijkt naar de ingrediëntenlijst van onze natvoeding voor katten en voor honden, zul je meteen de verschillen zien. Onze kattenvoeding bevat eigenlijk alleen vlees of vis en bouillon, terwijl de hondenmaaltijden ook ingrediënten als rijst en erwten bevatten. Daarnaast is het vochtgehalte ook een stuk hoger, omdat katten gewend zijn hun vocht voornamelijk via voedsel binnen te krijgen.

Snacken (met mate) is gezond

Hoewel de darmen van de hond zich hebben aangepast aan een dieet met minder vlees, lijkt het gebit nog sterk op die van een wolf. Zo hebben honden nog steeds de grotere hoektanden, en halverwege de mond zitten een stel grote knipkiezen. Deze knipkiezen werken anders dan de mensenkies: waar wij kiezen gebruiken om ons eten te vermalen, gebruiken honden hun knipkiezen om vlees van botten te knagen (of om op speeltjes te kauwen). Daarom is een knipkies scherper dan een mensenkies.

Honden moeten geregeld op iets hards knagen om ervoor te zorgen dat deze knipkiezen (en de andere tanden) mooi tandplakvrij blijven. Daarom zijn er zoveel knaagstokjes en -snoepjes op de markt. Een goede knaagstick is hard en vaak gemaakt van runderhuid, zoals onze kauwsticks en kauwbotten. Runderhuid is veiliger dan een bot, omdat een bot kan versplinteren en vervelende wonden in de bek kan veroorzaken.

Ook het kattengebit is weinig veranderd sinds hij zijn intrek in onze huizen heeft genomen. De kleine hoektandjes doen ergens nog denken aan de lange slagtanden van sabeltandtijgers en werken nog prima om de huid van prooidieren te doorboren. De rest van de tanden en kiezen zijn gevormd om vlees te ‘knippen’ en van botten af te scheuren. Tijdens het eten schrapen de tanden dus eigenlijk continu langs botten, waardoor tandplak vermindert.

Onze huiskatten zullen niet zoveel botten voor de kiezen krijgen en hebben dus een ander soort ‘tandenborstel’ nodig. Droogvoer helpt al een aardig handje. Door de hardheid van de brokjes slijt tandplak van de tanden af en er is zelfs speciaal gebitsvoer verkrijgbaar, voor als jouw kat vaak last heeft van tandsteen. Deze brokken zijn meestal groter dan normale brokjes, wat er voor zorgt dat jouw kat echt goed moet kauwen. Daarnaast zijn er ook veel harde snoepjes verkrijgbaar die meehelpen aan een gezond kattengebit. En door af en toe ook de tandjes te poetsen met een tandenborstel, blijft het gebit van jouw huistijger helemaal tip top!

 

Het is grappig om te zien hoe de evolutie van onze huisdieren bijdraagt aan hoe wij over ze denken. De hond, onze loyale en trouwe vriend, heeft zijn dieet aangepast aan ons eigen eten en kan prima wat rijst en groente verteren. Maar de kat, die toch altijd zijn eigen weg kiest en meer een huisgenoot dan huisdier is geworden, heeft nog altijd hetzelfde nodig als zijn wilde voorouders. Je bent wat je eet!