De hele dag een volle bak, twee maaltijden of meerdere porties per dag: over de vraag hoe vaak je jouw huisdier moet voeren zijn de meningen verdeeld. Het ene baasje zegt dat haar kat prima de hele dag een volle bak kan hebben, terwijl het baasje van een hond weer zegt dat zijn viervoeter maximaal twee maaltijden per dag krijgt. Elk dier is anders, dus een eenduidig antwoord is er niet, maar deze maand helpen we je in ieder geval een eind op weg met wat algemene eetschema’s voor zowel hond als kat!

Hongerige honden: rust en regelmaat

Een hond is een echt gewoontedier. Het liefst wil hij dat elke dag er precies hetzelfde uit ziet, zodat hij weet wanneer hij te eten krijgt, wanneer hij met het baasje mag wandelen of wanneer er lekker geravot wordt. Regelmaat maakt jouw hond gelukkiger en ook zelfverzekerder. Zelfs in onzekere tijden, zoals de komst van een nieuwe hond of baby, zullen de vaste tijden jouw hond helpen om met nieuwigheden om te gaan. Wat er ook verandert in huis, hij weet dat zijn voerbakje altijd op hetzelfde moment gevuld wordt!

Daarom is het voor voedingstijd ook belangrijk dat er vaste momenten op de dag zijn dat zijn bakje gevuld wordt. Het is geen probleem als er een uurtje speling in zit, want dit voorkomt bedelen en ‘klok kijken’. Vaak wordt aangeraden om een volwassen hond twee maal per dag te voeren: eenmaal in de ochtend en eenmaal in de avond. En om de honger goed op te wekken kun je voordat je je hond voert eerst eens lekker samen gaan wandelen. Zorg dat er altijd vers water klaar staat voor jouw hond, het liefst een schone bak bij elke maaltijd. Water laat je de hele dag staan.

Niet alle honden doen het even goed op slechts twee maaltijden. Kleine honden hebben een sneller metabolisme en verbranden hun energie dus ook sneller dan bijvoorbeeld een grote labrador. Deze kleintjes kun je dus beter drie maal per dag voeren. Dit geldt ook voor puppy’s: deze brokjes energie zijn namelijk de hele dag bezig met spelen en ravotten, en vliegen dan ook razendsnel door hun energie heen. Ook voor pups wordt dus aangeraden om 3 tot 4 maal per dag een kleine portie te voeren. Dit is niet alleen beter voor het energiepeil, maar is ook bevorderlijker voor een gezonde groei en ontwikkeling. De hele grote rassen hebben ook moeite met twee maaltijden per dag. Deze loebassen krijgen snel last van een opgeblazen gevoel of een gevoelige maag. Breek daarom de grotere maaltijden op in meerdere kleine porties, verdeeld over de dag.

Voeren per dag 02

Waarom een vast eetschema voor mijn hond?

Naast dat je zo rust en regelmaat in de dag van jouw hond creëert, heeft een eetschema nog veel meer belangrijke voordelen. Als je hond op vaste momenten eet, worden de poeptijden ook een stuk regelmatiger en kun je gemakkelijker wandelingen plannen. Je kunt beter in de gaten houden wat jouw hond elke dag binnen krijgt. Handig voor een dieet, maar ook als je meerdere honden in huis hebt. Met vaste eettijden is het namelijk veel makkelijker om te zien of elke hond wel genoeg binnen krijgt.

Als jouw hond ziek is of zich niet lekker voelt, zal zijn eetlust afnemen. Dit is moeilijk vast te stellen als de hond de hele dag door kan eten, maar met vaste eettijden zie je meteen als er iets loos is. En dan is er ook nog de praktische reden: een bak brokken die de hele dag op de grond staat, wordt oud en muf wordt en kan allerlei gespuis aantrekken. Mieren en andere insecten wil je liever niet in huis hebben!

Voeren per dag 03

Knagende kattenmagen

In het wild jaagt een kat meerdere keren per dag op kleine prooien zoals muizen en vogels. In plaats van één groot buffet eet de wilde kat op een dag dus meerdere kleine maaltijden. Maar of een huiskat dit nou ook nodig heeft, hangt af van wat hij gewend is. Een kat is, net als een hond, een echt gewoontedier. Maar in tegenstelling tot de blaffende Bello is Felix wat flexibeler in hoe vaak en hoe veel hij per dag wil eten. Er zijn zelfs katten die hun volle voerbak niet in een keer opeten, maar op meerdere momenten op de dag even een hapje komen doen.

Maar ook katten zijn niet allemaal hetzelfde en ondanks dat ze flexibel zijn in de manier waarop ze eten, moet je wel rekening houden met het vaste patroon waaraan ze gewend zijn. Als jouw kat altijd al twee maaltijden per dag heeft gehad, moet je niet op stel en sprong over stappen op bijvoorbeeld vier kleine maaltijden. Je kat is namelijk helemaal gewend aan deze hoeveelheid en heeft zijn dag daar omheen gepland. Hij weet precies hoeveel hij eet en hoeveel energie hij daarvan krijgt. Ook als je een kat uit het asiel haalt, die bij zijn vorige baas de hele dag door een vol bakje kreeg, kun je in zijn nieuwe huis dit patroon beter overnemen. Sterker nog, te snel overstappen naar een ander eetpatroon kan zelfs heel stressvol zijn voor een kat! Je kat laten wennen aan een nieuw eetschema is een heel lang proces.

Het is het beste om jouw kat van kitten af aan te leren meerdere kleine porties per dag te eten. Net als puppy’s hebben kittens een kleine maag en een snel metabolisme en met al hun gespeel verbranden ze rap hun energie. Om het energieniveau gelijk te houden (en energiedips te voorkomen) en om een goede ontwikkeling en groei te stimuleren, is het verstandig om een kitten minstens vier maal per dag een kleine portie te geven. Naar mate jouw kitten groeit en volwassen wordt, kun je langzaam overstappen naar drie tot vier maaltijden per dag. Zo leert jouw kat meteen een ‘wild’ eetpatroon aan šŸ˜‰.

Waarom moet ik mijn kat op vaste tijden eten geven?

Ik hoor je denken: maar als het mijn kat niet uitmaakt, waarom zou ik haar dan meerdere keren per dag moeten voeren? Er zijn enkele voordelen aan het geven van meerdere maaltijden per dag. Bij sommige katten kan het namelijk wel eens voorkomen dat ze zo hongerig worden (omdat ze hun maaltijd niet goed plannen) dat ze zodra de bak voor hun neus staat, meteen alles naar binnen schrokken. En omdat ze te snel gegeten hebben, spugen ze dit net zo hard weer uit! Ook kun je met meerdere eetmomenten zien of jouw kat zich niet lekker voelt en daarom een verminderde eetlust heeft. Vaste momenten brengen bovendien rust in het leven van je kat, omdat ze dan weet wat ze van haar baasje kan verwachten.

Daarnaast kun je haar gezondheid ook beter in de gaten houden, omdat je precies weet wat ze allemaal binnen krijgt. Handig als jouw kat bijvoorbeeld moet afvallen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat meerdere kleine maaltijden per dag daarbij kunnen helpen. Vooral als jouw kat eerst een ‘grazer’ was, met altijd een gevulde bak. Sommige katten hebben een ingebouwde eetrem, maar veel katten, met name gecastreerde katers, blijven eten tot hun buikje vol is (en dan soms nog wat meer).