In onze vorige blog heb je kunnen lezen hoe verleidelijk het is om jouw huisdier lekker te verwennen met een snack en hoe je al snel te veel kunt geven. Vooral tijdens het trainen kan de hoeveelheid snoepjes zich snel opstapelen. Een hond doet namelijk alleen iets als hij er voordeel uit kan halen, of dat nu een lekkere beloning is of samen dollen met de baas. Sommige honden hebben genoeg aan een aai over de bol, maar alle honden doen maar wat graag iets voor een lekkere snack. Maar hoe train je jouw hond met behulp van snacks, zonder dat hij tonnetje rond wordt? Lees maar snel verder!

Train met snacks

Wel doen: snacken in de beginfase

Een lekkernij is voor alle honden de ultieme beloning. Ideaal dus om te gebruiken tijdens het trainen! En daar is helemaal niets mis mee, juist niet zelfs. In de eerste trainingsfase is het belonen met snacks dé manier om jouw hond iets nieuws te leren. Voor pups is alles compleet nieuw en zij moeten alles nog aanleren. Bovendien kennen jullie elkaar nog maar net en hebben jullie ook nog geen nauwe band met elkaar opgebouwd. Een aai over de bol of een flinke ‘braaaaf’ zal dus nog niet veel voor hem betekenen. Maar eten? Daar wordt hij wel blij van, en vooral lekkere snoepjes zijn onweerstaanbaar voor een pup.

Voor het aanleren van de basis commando’s als ‘zit’ en ‘lig’ zijn snoepjes een ideaal hulpmiddel. Tijdens het trainen werk je met een soort loktechniek. Je houdt het snoepje voor zijn neus en beweegt deze, zodat hij het snoepje met zijn neus volgt en zo de door jou gewenste houding aanneemt. Jouw pup gaat namelijk automatisch zitten als je het snoepje boven zijn koppie houdt en hij gaat liggen als je de lekkernij eerst voor zijn neus houdt en dan langzaam op de grond legt. Ook kun je hem door met een snoepje in je hand rond te lopen leren om jou te volgen. Terwijl je hem in de juiste houding ‘lokt’, herhaal je een aantal keer duidelijk het commando. Op den duur zal jouw pup het verband tussen het commando, de actie en de beloning gaan zien. Zit! = zitten = score! Zo heb je de eerste stapjes in het trainingsproces gezet.

Een ander groot voordeel van het gebruiken van snoepjes tijdens het trainen, is dat iets lekkers een directe en grote beloning is. Een hond heeft namelijk maar een korte aandachtspanne. Hij moet daarom direct beloond worden als hij een commando goed uitvoert, omdat hij anders het verband tussen de goede handeling en de beloning niet meer ziet. En een snoepje heb je immers zo gegeven!

Om te voorkomen dat jouw hond zich tijdens het trainen niet helemaal rond eet, kun je de lekkernij zo klein mogelijk houden. Sommige honden vinden het al prima om een kunstje te doen voor een droog hondenbrokje. Hou in het achterhoofd dat het aantal snoepjes per dag niet meer dan 10% van de dagelijkse calorie-inname mag zijn.

Train met snacks

Niet doen: snacken in latere trainingsfases

Als jouw pup eenmaal de commando’s heeft geleerd, wordt het tijd om langzaamaan de lekkernij als beloning af te bouwen. Samen moeten jullie ernaartoe werken dat hij de commando voor jou uitvoert, en niet voor het lekkers in je hand. Vaak wordt aangeraden om dit te starten als jouw hond het commando 90% van de keren goed uitvoert. Blijf de commando’s dus nog wel oefenen, maar wissel de beloningen nu af. De ene keer krijgt hij een snack, de andere keer een aai over de bol of gaan jullie even lekker spelen. Op deze manier blijft de beloning een verrassing en verwacht hij ook geen snoepje voor zijn gedrag.

Op deze manier voorkom je ook dat je jouw hond om gaat kopen om iets gedaan te krijgen. Een hond doet dan alleen nog maar iets als zijn baasje hem dan wat lekkers geeft. Als dit gebeurt, heb je niet je hond getraind, maar heeft hij zijn baasje getraind! Een andere goede tip om in het achterhoofd te houden om ‘omkopen’ te voorkomen, is dat je de beloning altijd na een goed uitgevoerd commando geeft. Houd de snack verborgen totdat jouw hond de handeling goed heeft gedaan, en open dan pas je hand, zodat je hond de beloning ziet en kan verorberen. Zo weet je zeker dat je pup het commando uitvoert omdat jij dat wil, en niet omdat zijn gulzige maag om een snack vraagt. šŸ˜‰

Soms gaat jouw hond uit zichzelf zitten of omrollen, en kijkt jou vervolgens hoopvol aan. Oh, oh! Nu probeert je hond jou om te kopen! Hij voert het commando uit zichzelf uit, zonder dat jij dit van hem heb gevraagd, en toch verwacht hij iets lekkers. Niets geven dus, want als je hem beloont voor dit gedrag, zeg je eigenlijk dat het goed is om te bedelen. En je weet dan ook zeker dat je hond zijn commando’s puur voor de snack uitvoert!

 

Naast dat jouw hond zich niet meer tonnetje rond aan snoepjes eet, zitten er nog meer voordelen aan het trainen met andere beloningen. Belonen met een aai of een spelletje zijn namelijk veel persoonlijker dan een snack, en je bouwt een veel hechtere band met jouw trouwe viervoeter op. Door op deze manier nauwer met je hond samen te werken, zul je merken dat je op den duur onafscheidelijk wordt. Want iedereen kan hem wat lekkers geven, maar er is maar één baasje!