Is jouw kat uitgekeken op haar speeltjes? Vraagt jouw hond constant om aandacht, net als jij even rustig tv wilt kijken? Is jouw huisdier lusteloos en gedraagt hij zich een beetje als een puber? Grote kans dat jouw huisdier zich verveelt! Na een hele dag slapen en wachten op het baasje willen ze natuurlijk graag gezellig samen dingen doen als je eindelijk thuiskomt. Maar ook huisdieren die veel aandacht en beweging krijgen, vinden het fijn om af en toe eens mentaal of fysiek uitgedaagd te worden. Daarom hebben wij deze maand wat tips om verveling tegen te gaan, of om gewoon wat quality time met je huisdier door te brengen!

Kan een huisdier zich vervelen?

Stel je eens voor: je brengt minstens 8 uur per dag alleen door, 5 dagen per week. Als je naar buiten mag, loop je vaak hetzelfde rondje door de buurt. Dan kom je thuis, krijg je een bak brokken onder je neus geschoven en daarna kan je weer verder slapen. En dat elke dag. Klinkt nogal saai, toch? Toch is dit het dagritme van veel huisdieren. En als het baasje dan eindelijk thuiskomt, willen ze lekker spelen en aandacht krijgen, maar dan is het baasje vaak te moe en ploft hij het liefst op de bank.

Niet heel gek dus dat jouw huisdier zich al snel kan gaan vervelen als hij niet af en toe eens lekker mentaal of fysiek uitgedaagd wordt. Net als mensen hebben katten en honden ook behoefte aan nieuwe prikkels. Huisdieren die zich vervelen, zullen hun energie in andere, niet zo leuke dingen steken. Ze slopen je huis als je weg bent, bijten je schoenen kapot, hangen in je gordijnen, zoeken continu aandacht, rennen achter hun eigen staart aan, blaffen veel… Kortom, een beetje afleiding kan dus geen kwaad en houdt zowel jouw huisdier als jou vrolijk 😉.

Mijn huisdier verveelt zich 02

Tips om verveling bij katten te voorkomen

 1. Creëer een ‘katten-tv’. Katten vinden het heerlijk om uren naar buiten te staren. Wat gebeurt er allemaal in de buurt? Welke vogels bezoeken de tuin? Wat is dat voor gefladder bij die struik? Al deze zintuiglijke prikkels stimuleren het kattenbrein, waardoor hij uren zoet zal zijn. Zorg dus voor een lekker kussentje in de vensterbank of plaats de kattentoren voor het raam. En zorg er dan ook voor dat jouw kat ook wat te zien heeft door je tuin vogelvriendelijk te maken 😉. En is het donker? Op YouTube kun je heel veel filmpjes vinden speciaal voor katten! Pak wat lekkers voor jou en je kat en geniet van alle fladderende vogeltjes.
 2. Zorg voor ‘yoga-matjes’ voor je kat. Katten vinden het heerlijk om zich helemaal uit te strekken, vooral als ze hun nagels aan het verzorgen zijn. Plaats dus een lange krabpaal (of meerdere) door je huis, zodat jouw kat heerlijk kan rekken en strekken terwijl hij bezig is met zijn manicure. Dit is namelijk erg goed voor de kattenspiertjes!
 3. Koop en vervang de kattenspeeltjes. Speeltjes zijn altijd een geweldige manier om jouw kat bezig te houden, maar ze zijn er ook vrij snel op uitgekeken. Koop dus een lading speeltjes, maar houd er een aantal achterwege. Als jouw kat uitgekeken is op zijn speelgoed, vervang je deze en bewaar je de oude speeltjes. Na een tijdje kun je ze weer wisselen: voor jouw kat zijn ze weer als nieuw!
 4. Laat ze wat doen voor hun eten. In het wild krijgen katten natuurlijk geen maaltje voorgeschoteld, maar moeten ze er echt op jagen. Je kunt dit gedrag nabootsen met speciaal kattenspeelgoed waar het voer in verstopt zit. Vaak moeten ze de brokjes er dan met hun pootje uit vissen. Een leuke bezigheid rond etenstijd!
 5. Stimuleer jouw kat met wat ‘katten-drugs’ (kattenkruid). Kattenkruid is voor veel katten onweerstaanbaar. Als je de krabpaal of een speeltje insmeert met wat kattenkruid, zul je merken dat sommige katten helemaal wild worden. Hij heeft wat interessants te snuffelen en kan meteen al zijn energie kwijt.
 6. Geef jouw kat alle aandacht die hij verdient. Hoewel katten soms afgeschilderd worden als afstandelijk en zelfredzaam, vinden ze het echt wel heerlijk om dingen met hun baasje te doen. Plan elke dag wat speeltijd in en knuffel hem geregeld om te laten zien dat je van hem houdt.
Mijn huisdier verveelt zich 03

Tips om verveling bij honden te voorkomen

 1. Plan trainingssessies in. Zelfs als jouw hond alle commando’s goed kent, is het toch leuk om af en toe een korte opfriscursus te doen met hem. Trainen is namelijk een goede manier om jullie band te versterken en werkt ook zeker stimulerend voor het hondenbrein. Of je kunt hem natuurlijk iets nieuws leren, zoals een snoepje op zijn neus laten balanceren of rollen op commando. Deze leuke trucjes stelen altijd de show op feestjes 😉.
 2. Wissel je hondenspeeltjes eens om. Net als bij katten kun je de oude speeltjes van je hond ook even verstoppen en vervangen door nieuw speelgoed. Je zult zien dat hij nooit uitgekeken raakt op zijn speeltjes als deze geregeld omgewisseld worden!
 3. Ga gezellig touwtrekken. Touwtrekken is een ideale manier om flink wat energie kwijt te raken en je hebt niet eens zoveel ruimte nodig. Zorg er wel voor dat jouw hond het commando voor loslaten kent!
 4. Verstop de snoepjes. Honden zijn dol op snoepjes en zullen daar alles voor doen. Dus waarom maak je er geen spelletje van? Verstop wat snoepjes door het hele huis en laat jouw hond ernaar speuren, of maak zelf een snoeppuzzel. Verstop wat snoepjes in toiletrollen en plaats deze in een doos vol karton en papier. Jouw hond zal moeten graven naar zijn traktatie!
 5. Wissel af met wandelingen en laat hem eens goed snuffelen. Honden zijn dol op snuffelen, want al die geurtjes kunnen hem van alles vertellen over de stand van zaken in zijn buurt. Laat hem tijdens de wandeling dus eens rustig overal aan snuffelen en verander ook af en toe de route, zodat hij nieuwe geurtjes kan ruiken.
 6. Plan elke dag voldoende quality time in. Maar het allerbeste medicijn tegen verveling is bij jou zijn. Zorg dat je elke dag genoeg tijd vrij hebt om gezellig te wandelen, spelen of gewoon lekker op de bank te knuffelen. En af en toe een lekker tussendoortje erbij, natuurlijk 😉.