Het einde van het jaar nadert: tijd om aan de goede voornemens voor volgend jaar te denken! Nu het buiten zo koud en kaal is, vinden wij het een leuk idee om de aarde een beetje ‘groener’ te maken door voor duurzaam te gaan! Nu weten we natuurlijk al alles over groene energie, verantwoord eten en duurzame spullen, maar wist je dat huisdieren ook een impact op het klimaat hebben? Daarom hebben wij wat tips verzameld voor een duurzaam leven met jouw huisdier!

Duurzame maaltijden

Voer voor jouw hond of kat bestaat grotendeels uit vlees. Je weet misschien wel dat de vleesproductie een grote impact op het milieu heeft. Al die koeienscheten dragen een aardig steentje bij aan het gat in de ozonlaag! Daarnaast wordt er veel land en water gebruikt om de beesten te laten grazen, fossiele brandstoffen voor het vervoer et cetera, et cetera. Helaas kun je honden en katten niet op een vegetarisch dieet zetten, omdat ze de belangrijke voedingsstoffen uit vlees en vis nodig hebben. Gelukkig zijn er wel andere dingen op voedingsgebied die je kunt doen om de milieupootafdruk te verkleinen!

Wist je bijvoorbeeld dat de productie van natvoeding milieubelastender is dan die van droogvoeding? Er zit namelijk veel meer vlees in natvoeding dan in droogvoeding. De recepten van brokken bevatten namelijk ook veel plantaardige ingrediënten. Bovendien is natvoeding vaak per portie verpakt: enorm veel afval dus! Nou zeggen we niet dat je meteen helemaal van natvoer af moet stappen, maar probeer eens een gedeelte te vervangen door droge brokjes. Niet alleen verklein je zo de milieupootafdruk, kauwen op brokjes is ook nog eens goed voor een gezond gebit!

Geef je toch natvoeding? Kies dan voor een grotere verpakking, die je kunt bewaren in de koelkast. Op deze manier verklein je de afvalbult na elke huisdiermaaltijd. De maaltijden van Pets Unlimited kun je wel 3-4 dagen geopend bewaren in de koelkast!

Duurzaam leven met je huisdier 02

Gooi poep niet zomaar in de natuur!

De poep van jouw huisdier bevat veel bacteriën, die besmettelijk kunnen zijn voor mensen en negatieve effecten kunnen hebben op de kwaliteit van het water en de lucht. Alle plasjes en drollen die jouw hond of kat buiten achter laat, zullen wegzakken in de grond en uiteindelijk in het grondwater terechtkomen. Ew! Voor honden is het verkleinen van de klimaatimpact heel simpel: ruim altijd de poep van je hond op en gooi dit bij het restafval of in de speciale hondenpoepvuilnisbakken bij uitlaatvelden. Niet alleen komen de poepstoffen zo niet in de grond terecht, het maakt de buurt ook meteen een stuk frisser (ruikend)!

Voor katten is het vaak wat lastiger, omdat zij of zelfstandig buiten hun behoefte doen, of thuis op de kattenbak. En laat kattenbakvulling nou ook een grote impact hebben op het milieu! De ouderwetse bentonietvulling wordt namelijk gemaakt van een niet-vernieuwende grondstof, namelijk bentoniet klei. Deze grondstof wordt gewonnen uit -je raadt het al- de grond, waarvoor grote mijnen aangelegd worden die het landschap aantasten. Nadat de bentoniet gewonnen is, wordt deze gebakken op een hoge temperatuur en vervolgens omgezet naar korrels. De productie is dus al aardig vervuilend, maar het vervelende is dat bentoniet, en ook andere mineraal-vullingen, niet afbreken op de vuilnisbelt.

Gelukkig zijn er duurzame varianten op de markt die helpen de pootafdruk te verkleinen. De duurzaamste opties zijn houtsnippers, maïs- of tarwestengels. Deze vullingen zijn afkomstig uit vernieuwende bronnen en zijn vaak bijproducten van andere industrieën.

Een andere duurzame tip voor de kattenbak: verwijder regelmatig de urine en uitwerpselen van je kat. Door deze er geregeld uit te scheppen, hoef je de kattenbak minder vaak in zijn geheel te verschonen. Dat is natuurlijk ook duurzaam! En let op: gooi de kattenbakvulling altijd bij het restafval. Ook in kattenpoep zitten ziektekiemen die je niet bij het GFT of op de composthoop wil hebben, en het riool kan snel verstopt raken als je het door de wc spoelt.

Duurzaam leven met je huisdier 03

Duurzaam spelen en snacken met jouw huisdier

We zijn dol op het verwennen van onze huisdieren. Lekkere snacks, leuke nieuwe speeltjes, een krabpaal of spiksplinternieuwe mand: niets is te gek! Maar al deze verwennerijen hebben vaak wel een negatief effect op het milieu. Zo krijg je veel afval van alle verpakkingen en is de productie ook niet altijd even duurzaam. En soms laat jouw huisdier zijn nieuwe speeltje al na twee keer spelen liggen!

Het eerste wat je kunt doen om de voetstap te verkleinen, is speeltjes kopen die gemaakt zijn van natuurlijke materialen, zoals hennep, bamboe, rubber of gerecycleerd plastic. Dit scheelt al een hoop productiekosten en je loopt ook minder kans dat er giftige stoffen in zitten. Deze willen namelijk nog wel eens in plastic speeltjes voorkomen. Maar je kunt ook heel goed zelf speeltjes maken! Zo kun je een oud shirt gebruiken als trektouw, en een bol aluminiumfolie bezorgt jouw kat al veel speelplezier. En vaak hebben katten al veel plezier van een kartonnen doos. Struin het internet eens af naar leuke DIY speeltjes!

En als je toch het internet afstruint, kun je ook op zoek gaan naar homemade snacks voor jouw huisdier! Vaak kan je dit al doen met restjes uit je eigen koelkast: zo ga je voedselverspilling ook meteen tegen šŸ˜Š Bewaar deze zelfgemaakte snacks in een hersluitbare, herbruikbare pot, en je hebt meteen minder plastic afval!

 

Het hebben van een huisdier is niet altijd even duurzaam. Al het vlees dat ze verorberen, speeltjes die ze slopen en drollen die ze achterlaten hebben allemaal invloed op het milieu. Gelukkig kun je met kleine stapjes al een heel groot verschil maken. We hopen dat je zo een duurzaam 2021 tegemoet gaat!