Herfstwandeling

 

5 Tips voor een zorgeloze herfstwandeling met je hond

De zomer is nu echt voorbij en de dagen worden steeds korter. Dat is jammer, maar de herfst is ook de tijd voor heerlijke lange herfstwandelingen. Lekker samen met jouw hond het bos in, terwijl de rood gekleurde blaadjes van de bomen vallen. De herfst is de ideale tijd om van de natuur te genieten. Maar tussen de rode blaadjes loeren wel wat gevaren. Met onze tips ga je goed voorbereid op pad.

Tip 1: Laat eikels op de grond liggen

Dat de blaadjes van de bomen vallen zorgt elk jaar weer voor een hoop plezier. Heerlijk om doorheen te rennen voor honden, kleuters én volwassenen. Maar er valt nog veel meer van de bomen en niet alles is even leuk. In eikels en eikenbladeren zitten grote hoeveelheden looizuur. Looizuur is giftig voor honden en kan vervelende gevolgen hebben, zoals buikpijn en diarree, of nog veel erger: ernstig nierfalen. Houd je hond dus zo snel mogelijk tegen als je ziet dat hij op een eikel kauwt. Wanneer hij na een wandeling maag- en darmklachten heeft, dan kun je het beste even langs de dierenarts gaan.

Tip 2: De gevaren van dennenappels, kastanjes en paddenstoelen

Eikels zijn niet het enige op de bosbodem waarvoor je moet oppassen, want ook dennenappels kunnen gevaarlijk zijn voor je viervoeter. Dennenappels en kastanjes zijn gelukkig niet giftig, maar jouw hond kan ze wel inslikken en dat kan een lelijke verstopping in het maagdarmkanaal tot gevolg hebben. Paddenstoelen zijn weer een verhaal apart. Vele soorten leveren geen enkel probleem op en zijn gewoon heel lekker, maar wie weet nou precies welke dat zijn? Het beste is dus dat je jouw hond niet op paddenstoelen laat bijten. Zo weet je zeker dat hij geen hapje neemt van een giftig exemplaar!

Herfstwandeling

 

Tip 3: Verlicht jezelf én je hond

De herfst is prachtig, maar het wordt natuurlijk ook weer steeds vroeger donker. Zichtbaarheid in het verkeer is belangrijk, voor jou én voor je hond. Je hebt ze misschien wel eens zien lopen, honden die opgetuigd als een kleine kerstboom door de buurt wandelen. Dat is een behoorlijk grappig gezicht, maar vooral heel effectief! Met één verlichte halsband kom je natuurlijk ook een heel eind. Zo is jouw hond zichtbaar voor andere verkeersdeelnemers en in het schemerende bos kun je zien waar hij precies is. Vergeet ook jezelf niet. Reflectieve kleding of lampjes zoals ook hardlopers die gebruiken kunnen een uitkomst zijn.

Tip 4: Neem proviand mee

Zo’n lange herfstwandeling, terwijl het buiten maar 13 graden is, kost meer energie dan wanneer je in de lente of zomer aan de wandel gaat. Je kunt je daarop voorbereiden door ook voor je hond wat eten en drinken mee te nemen. Op die manier kan hij onderweg een beetje bijtanken en houden jullie het samen lekker lang uit.

Herfstwandeling

 

Tip 5: Houd je hond warm en droog

Hebben jullie in de regen gewandeld? Tenzij je hond ook een regenjas heeft, is hij natuurlijk kletsnat geworden. Dat kan helemaal geen kwaad, als je hem bij thuiskomst maar goed met een handdoek afdroogt. Heb je een hond met lange haren? Dan zou je zelfs een haardroger kunnen gebruiken om de verschillende lagen van die dikke vacht te drogen. Zet hem wel op een lage stand. Op deze manier loopt je hond niet te lang met een natte vacht rond en zal hij niet ziek worden. Een droogloopmat zorgt ervoor dat je hond geen vuil en vocht het huis in loopt.

 

De herfst is een prachtig en gezellig seizoen, dat zich uitstekend leent voor lange boswandelingen, maar wel zijn eigen unieke uitdagingen met zich meebrengt. Samen genieten met jouw harige vriend staat natuurlijk voorop. Houd je hond een beetje extra in de gaten en neem enkele voorzorgsmaatregelen, dan kun je onbezorgd op pad.