Vacht

 

4 Tips voor een gezonde honden- of kattenvacht

Als je haar maar goed zit! Hetzelfde geldt voor onze huisdieren. Elk ras heeft zijn eigen coupe. Sommigen mensen gaan regelmatig naar de trimmer en geven hun huisdier een sjiek kapsel. Anderen zijn wat praktischer en houden met een elastiekje het haar uit de ogen van hun hond. Het maakt onze huisdieren natuurlijk niet uit hoe hun haar zit, maar de verzorging van hun vacht is wel erg belangrijk. Ook zegt de staat van de vacht iets over de gezondheid van het dier. Daarom geven we je hier tips waarmee jij de vacht van je hond of kat in topvorm houdt.

Tip 1: Let op bij haaruitval

Bij een gezonde vacht is er geen sprake van overdreven haaruitval. In de periode van de rui zal dit natuurlijk wat meer zijn, omdat honden en katten dan hun zomervacht verruilen voor een wintervacht. Dit geldt met name voor huisdieren die buiten leven, want honden en katten die vooral binnen leven verharen geleidelijk en het hele jaar door.

Verliest jouw hond of kat meer haar dan normaal? Dan kan dit een indicatie zijn dat er iets met de gezondheid van het dier aan de hand is. In overleg met de dierenarts kun je kijken of jouw dier andere voeding nodig heeft.

Tip 2: Een gezonde vacht begint bij de juiste voeding

Een gezonde vacht herken je aan een mooie glans. De bouwstenen voor een gezonde vacht haalt jouw huisdier gedeeltelijk uit zijn voeding. Heeft je huisdier een doffe vacht, zou voeding met zalmolie kunnen helpen. Zalmolie is rijk aan de vetzuren omega 3 en 6. Deze voedingsstoffen ondersteunen de huid, vacht en gewrichten van jouw hond. Daarom is zalmolie is één van de bestanddelen van bijvoorbeeld de vers gestoomde maaltijden voor honden van Pets Unlimited.

Heeft jouw hond of kat haaruitval of andere huidproblemen? Kijk dan eens of de voeding van jouw dier granen bevat. Is dat het geval? Probeer dan eens voeding met geen of minder granen, het kan namelijk zijn dat jouw huisdier daar gevoelig voor is.

Vacht

 

Tip 3: Borstel je hond of kat regelmatig

Als je de vacht van je huisdier regelmatig borstelt zal deze er op en top verzorgd uit gaan zien. Tijdens het borstelen verwijder je namelijk losse haren en klitten en je kan meteen de huid op parasieten en andere problemen controleren. Vooral in de rui-periode help je zo jouw hond of kat om sneller van zijn overtollige haar af te komen. Door jouw kat regelmatig te borstelen, voorkom je ook dat hij tijdens het zichzelf wassen teveel haar binnenkrijgt. Hierdoor zal je kat minder last van haarballen hebben!

Tip 4: Gebruik een shampoo voor dieren

Heeft je hond in de modder liggen rollebollen? Of wil je jouw kat meenemen naar een kattenshow? In beide gevallen wil je hem waarschijnlijk graag een wasbeurt geven. Maar let wel op: je kunt een hond of kat niet wassen met een shampoo die voor mensen bedoeld is. Voor honden en katten zijn er speciale shampoos op de markt.

Na het wassen kun je de vacht nadrogen met een handdoek en daarna aan de lucht laten opdrogen. Nog even borstelen en de wellness-ervaring is compleet – als je geluk hebt dan. Sommige honden en katten zijn hier helemaal niet van gediend en dan kan deze sessie in een heel circus uitmonden. Met een lekkere snack van Pets Unlimited kan je ze afleiden en het leed wat verzachten!

 

Met deze tips in gedachten zorg je ervoor dat je hond of kat er altijd tot in de puntjes verzorgd uitziet én houdt je de gezondheid van je dier in de gaten. Helaas zullen deze tips er niet voor zorgen dat jouw huisdier nooit meer een bad hair day heeft!